Arkivbild. Foto: SVT

Rekordstora älgbetesskador på tallskog i länet

Uppdaterad
Publicerad

Älgbetesskadorna på tallskog ökar i länet. I ett område har varannan tall skadats sedan ifjol. Skadorna är i en omfattning som aldrig tidigare uppmätts, enligt Skogsstyrelsens årliga inventering.

En snörik vinter och mycket älg bedöms vara orsaken till skadorna.

– Nästan alla områden uppvisar årsskador på mer än tio procent vilket är helt bedrövligt. Det finns inte tillräckligt många oskadade stammar kvar i ungskogen för att klara det uppsatta målet. Skadorna innebär vanligtvis inte att tallen dör men leder till minskad tillväxt i skogen, försämrad kvalitet och betydande ekonomiska förluster för skogsägaren, säger i ett pressmeddelande Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Varannan tall skadad

Inget av de 19 inventerade älgförvaltningsområdena i Norrland klarade gränsen för godkänt, det vill säga att maximalt fem procent av tallstammarna har skador från det senaste året (2 procent i områden med svagare marker). I ett område i Jämtland har varannan tall skadats bara under senaste året och det är nivåer som aldrig tidigare mätts upp i Norrland, enligt skogsstyrelsen..

Andelen årsskadade tallar i länet är i intervallet 10-20 procent, vilket innebär en allvarlig skadenivå. Kraftiga åtgärder behöver vidtas för att minska skadorna, slår skogsstyrelsen fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.