I somras fångades en rekordstor kanadaröding i Ånnsjön. Nu är den åldersbestämd. Fisken på bilden är inte den fisken. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Rekordstora kanadarödingen i Ånnsjön åldersbestämd

Uppdaterad
Publicerad

Nu har länsstyrelsen lyckats åldersbestämma den gigantiska kanadaröding som fastnade i nätet i Ånnsjön i somras.

Det var under länsstyrelsens arbete med att fånga den invasiva arten kanadaröding som rekordfisken fastnade i nätet. Den var 115 centimeter lång och vägde modiga 17,6 kilo. Det är Sveriges hittills största fångade kanadaröding.

Nu har fisken kunnat åldersbestämmas.

– Vi har sparat skallen från flera fiskar och fryst in, berättar Malte Sjödin från länsstyrelsen. Sen sågar man itu skallen och plockar ut något som kallas otoliter, små hörselstenar som sitter bakom ögonen. Sen kan man titta i mikroskop och se årsringar ungefär som på träd.

Malte Sjödin, länsstyrelsen Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Hur gammal var rekordfisken då?

– Den var ungefär 23 år gammal, säger Malte Sjödin.

Under nätfisket i somras fångades 128 stycken kanadarödingar, med en sammanlagd vikt på 711 kilo.

Nästa år fortsätter nätfisket för att ta upp kanadaröding ur Ånnsjön.

Nedan kan du se reportaget från nätfisket i Ånnsjön:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malte Sjödin och Tommy Albertsson från länsstyrelsen i Jämtland vittjar ett av näten på Ånnsjön där det fastnat en kanadaröding på cirka 13 kilo. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.