Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Målningarna speglar hoten mot rennäringen och naturen”. Hör renskötaren och konstnären Niklas Blindh från Funäsdalen berätta mer om bakgrunden till utställningen i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Renskötaren Niklas Blindh skildar sitt liv i ny utställning: ”Porträtt av hotad kultur”

Uppdaterad
Publicerad

I de verk som visas i utställningen i kulturhuset i Järpen finns stråk av styrka, framtidstro och färg – kulörer som kopplar till den samiska traditionen.

– Jag kombinerar det abstrakta med det naturalistiska, en politisk medvetenhet och ett drag av street art som skapar ett både individuellt och samtida uttryck, säger Niklas Blindh, renskötare och konstnär från Funäsdalen.

Ställer ut i kulturhuset i Järpen

Utställningens huvudverk, som namngivit utställningens tema är ”Porträtt av hotad kultur”:

– Den visar sorg och förtvivlan hos ett barn som gråter över minnen av renen och oavkortad glädje hos svartvit individ, gestaltad som ett kvinnligt andeväsen med tomhet i blicken och endast nu kvarvarande som ett minne, säger Niklas Blindh.

Utställning har vernissage på tisdag på kulturhuset i Järpen.

I klippet: Se Niklas Blindhs tavlor och hör honom berätta om dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.