”Renarna har ingenstans att vara i fred”, säger renskötaren Alf Martin Fjällgren om varför småviltsjakten avlysts i större utsträckning. Foto: TT

Renskötseln trängd från flera håll – så motiverar de ökade avlysningarna av jakten

Uppdaterad
Publicerad

Renarna behövde betesro efter en vinter och vår med dåligt bete – men det var bara en av anledningarna till att samebyarna avlyste småviltsjakt i fler områden och längre perioder i höstas.

Samebyar kan ansöka om avlysning av jakten om det stör renskötsel och när de ska bedriva sin egen älgjakt. I år behövde de mera tid, inte minst för renskötseln.

SVT har ringt runt och pratat med företrädare för flera samebyar som förklarar att deras renar behövde betesro. Vintern och våren innan hade det varit dåligt bete.

– Renarna behövde mera tid att äta upp sig, säger Jonas Kråik i Handölsdalens sameby.

Betesro är något som återkommer när vi ringer runt. Alf Martin Fjällgren i Mittådalens sameby berättar hur de hade det under året som gick:

– På våren när vi skulle upp med renarna på fjället var jättemånga områden öppna för hundträning och jaktprov.

Sommarturismen har ökat markant

Sedan kom sommaren och med den alla turister.

– Sommarturismen har exploderat. Det är vandrare, joggare och cyklister överallt, säger Alf Martin Fjällgren.

Även då var det svårt för djuren att få betesro.

– Renarna har ingenstans att vara i fred, säger han.

Det gjorde att när hösten kom behövde samebyn avlysa områden från småviltsjakt för att faktiskt ge renarna en lugn stund.

– Vi måste ju värna om våra djur, det är det viktigaste.

Även vargar påverkar

Flera samebyar pekar också på att vargar påverkat deras renskötsel. I södra länet har samebyar haft en hel del varg i området.

– Hösten var varm och det kom ingen snö och då vill man inte ta ner renarna från fjället för tidigt. Det blir kaos om de kommer ner där det finns varg, förklarar Niclas Johansson i Tåssåens sameby.

Han framhåller att renskötseln styrs av väder och vind och det går inte att förutspå eller bestämma hur det ska bli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet