Risk för förödande slamströmmar i delar av Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Runt Östra och Västra ravinerna på Åreskutan är det risk för så kallade slamströmmar. Det visar SGU:s kartkläggning av marken i Åredalen. I klippet hör du statsgeolog Gustaf Peterson Becher vid SGU berätta mer.

SGU, Sveriges geologiska undersökning, är i färd med att ta fram nya kartor över länet som ska ersätta de gamla från 60-talet.

I höstas genomfördes grävarbeten vid bland annat Slagsån i Undersåker i Åre kommun när jordarter kartlades inom ramen för arbetet. Nu är alltså kartorna över Västjämtland klara.

Viktigt underlag vid fortsatt exploatering i fjällen

De nya kartorna är viktiga av flera skäl, inte minst när det gäller fortsatt expansion i Åre kommun. Detta för att kunna förutse och hantera olika typer av georisker som ras, skred och slamströmmar.

– I Västjämtland är det slamströmmar som är den största georisken man behöver ha koll på, säger statsgeolog Gustav Peterson Becher vid SGU.

Så här ser den nya kartan över Åre by ut som SGU precis färdigställt. Rött: fast berg, Ljusgråblå: morän. Mörkgrå: morän, där det gått slamströmmar någon gång de senaste 10 000 åren (efter inlandsisen). Brunt: torv. Beige: sand och grus. Grönt: rullstensåsar – viktigt för att hitta bra grundvatten/dricksvatten. Foto: SGU

Slamströmmar

Slamströmmar startar liksom ras och skred på branta sluttningar, när jorden blir alldeles vattenmättad efter att det har regnat eller snöat (och då ofta efter en längre tids nederbörd). Slamströmmen börjar då rinna nerför sluttningen och det är mycket kraft som sätts i rörelse, och det uppstår ett flöde av diverse geologiskt material där hastigheten på flödet ökar snabbt.

Färgerna på kartorna som visas på bilden ovan och i videon:

Rött: fast berg

Ljusgråblå: morän

Mörkgrå: morän, där det gått slamströmmar någon gång de senaste 10 tusen åren (efter inlandsisen).

Brunt: torv

Beige: sand och grus

Grönt: rullstensåsar – viktigt för att hitta bra grundvatten/dricksvatten

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.