Bakterierna förökar sig i kontakt med animalisk föda i rumstemperatur. Det är därför viktigt att hålla salladen kyld, förklarar Marier-Louise Danielssons-Tam, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som analyserat salladen på uppdrag av Testfakta. Hon förvånas över resultaten:
– Vi har inte hittat de här tidigare i grönsallad. Stafylokocker är en hudbakterie som finns i munhålan och näsan hos människor och djur. Den har förmodligen kommit in i salladen när man skurit den och packat. Då har man kanske inte jobbat med handskar, eller inte bytt handskar tillräckligt ofta, säger hon.
”Rädsla obefogad”
Bacillus cereus är en jordbakterie. Att den finns i salladen kan vara en signal om att man behöver se över rengöringen av odlingsplatsen, anser Danielsson-Tam.
Samtidigt anser både hon och Livsmedelsverket att man inte behöver inte vara rädd för att äta de här salladerna, det gäller bara att ställa in dem i kylen när man blandat i något animaliskt.
För att bakterierna ska börja föröka sig behöver salladen stå framme i rumstemperatur ganska många timmar. Den som tar med en matlåda med sallad till jobbet och äter den två tre timmar senare behöver inte oroa sig, enligt Hans Lindmark, chef vid Livsmedelsverkets mikrobiologienhet.
Inte otjänlig
Flera av salladerna som visat sig innehålla bakterier kommer från Norrvidinge Boställe i Skåne. Måns Nordmark som arbetar vid anläggningen är förvånad. Företaget har enligt Nordmark redan starka rutiner, men han säger att man nu kommer att se över dem igen.
Samtidigt påpekar han att nivån av stafylokocker inte gör salladen otjänlig att äta.
– Det rankas som tjänligt med en anmärkning, säger han.