Skidtunneln i Gällö bär namnet Mid Sweden 365. Foto: Maria Harning/SVT

Risk för ras och skred stoppar utbyggnadsplaner vid skidtunneln i Gällö

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland upphäver detaljplanen för området runt skidtunneln i Gällö. Bräcke kommun antog planen i somras, men risk för ras och skred gör nu att länsstyrelsen upphäver den.

Detaljplanen togs fram för att skapa mer turistboenden runt Mid Sweden 365, som skidtunneln heter. En tanke är att det ska kunna byggas stugor uppe på Björkberget ovanför tunneln, och även väster och söderut.

På bilden ser man var det är tänkt ny bebyggelse runt Mid Sweden 365 i Gällö. De nya byggnaderna är markerade i lila färg. Foto: Illustration Sweco
Skidtunneln i Gällö

Men länsstyrelsen anser att det inte är tillräckligt utrett att det inte kommer att vara risk för ras, blocknedfall och slamströmmar. Därför upphävs detaljplanen.

Bräcke kommun ska nu åter anlita konsultföretaget som gjort underlag till detaljplanen så de kan beskriva hur risken för ras och skred kan minimeras. Därefter ska den skickas ut på granskning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av alla turer – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidtunneln i Gällö

Mer i ämnet