Arkivbild Foto: SVT

River upp fiskodlingsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Mark-och miljööverdomstolen ändrar villkoren för fiskodlingen i Vattviken, Hoverberg. Domstolen minskar på det tillstånd man bolaget fick i lägre instans.

Det norska fiskodlingsföretaget Wangensten vill utöka sin fiskodling vid Storsjön från 120 ton oldad fisk per år till 1000 ton odlad fisk per år.

I första instansen, miljöprövningsdelegationen, fick bolaget ja till en utökning. Men inte så mycket som bolaget ville. Miljöprövningsdelegationen satte ett tak på att bolaget fick förbruka 550 ton fiskfoder per år. Det motsvarar ungefär 500 ton odlad fisk per år.

Wangensten överklagade till Mark-och miljödomstolen. 2015 så fick Wangensten ett nytt beslut, med klartecken att öka odlingen. Fortfarande inte så mycket som bolaget ville, men mark-och miljödomstolen gav tillstånd till att de fick använda 849 ton fiskfoder per år, vilket ger omkring 770 ton odlad fisk.

Både Länsstyrelsen i Jämtland och några privatpersoner överklagade beslutet till högsta instans, Mark- och Miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt. Nu har domen från hovrätten kommit.

Beslutet blev en tillbakagång till det första beslutet i miljöprövningsdelegationen. Domstolen begränsar fiskodlingen till att använda maximalt 550 ton fiskfoder per år.

Anledningen är främst att det inte går att utesluta att fiskodlingen kan påverka vattenkvalitén i Storsjön, främst när det gäller fosforutsläpp. En dom i EU-domstolen 2015 gör gällande att medlemsländerna är skyldiga att inte ge tillstånd till verksamheter som kan riskera att orsaka en försämring.

Nu har ärendet nåt vägs ände. Hovrättens beslut går inte att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.