Tvist om huset som härbergerar krogen Jane Doe ska rivas. Foto: SVT

Rivningsbeslut för torget och Jane Doe kan rivas upp

Uppdaterad
Publicerad

Än behöver inte sista ordet vara sagt om rivningarna på Mårtens torg och krogen Jane Doe. Länsstyrelsen tänker nu överpröva kommunens beslut.

Som SVT tidigare berättat vill fastighetsägaren riva byggnader på den innergård i Östersund som kallas Mårtens torg. När miljö- och samhällsnämnden i Östersund tog upp begäran så valde man att freda vissa hus, men inte det lilla hus som från början var butiken Sko-Mårten men på senare år härbärgerat krogen Jane Doe.

Där såg man inga skäl till rivningförbud. Motivet till detta var att huset redan är så förvanskat i jämförelse hur det ursprungligen såg ut.

Omprövar efter protester

En smärre folkstorm bestående av det mesta från kulturmänniskor till trogna kroggäster har protesterat mot beslutet.

Nu hamnar hela frågan i ett nytt läge då länsstyrelsen beslutat att inleda överprövning av kommunens beslut. I beslutet skrivs att länsstyrelsen vill göra en samlad bedömning av hela Mårtens torg ur kulturmiljösynpunkt.

I praktiken handlar det om att man kan komma att riva upp rivningstillståndet för Jane Doe-huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer