För många som är demenssjuka har robotkatterna en lugnande inverkan. Foto: SVT

Robotkatter skapar trygghet för demenssjuka

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner köper in så kallade robotkatter till demenssjuka patienter på äldreboenden. På Blomstergården i Krokom skapar katterna trygghet och lugn.

Robotkatterna har blivit populära bland de demenssjuka på särskilda boenden i Krokoms kommun.

– Nu har vi totalt 13 katter, så att alla avdelningar kan få varsin, säger verksamhetschef Ann-Marie Ågran, samtidigt som hon packar upp kartongerna med den senaste leveransen.

Hoppas på färre mediciner

På varje avdelning finns det någon boende som knyter an till katten och den får en lugnande effekt. Förhoppningen är att det ska bli möjligt att sänka medicineringen.

– Vi har bara haft katterna sedan efter jul, så vi har inte kunnat följa upp det än, säger Ann-Marie Ågran.

Slickar på tassen

Katterna kan jama, kurra, lägga sig ned och slicka på tassen. De känner av om någon går förbi och kan på så sätt interagera med människor.

– Man får en reaktion, lite samvaro på ett enkelt sätt, säger Ann-Marie Ågran.

Kostar en slant

Riktiga katter går inte att ha på avdelningarna eftersom de boende kan bli våldsamma och ibland gör saker utan att tänka sig för. Ett annat problem som riktiga djur för med sig är allergier.

Varje robotkatt kostar 3 500 kronor, plus moms.

– Det är en slant, men om någon mår bra av det är det värt det, menar Ann-Marie Ågran.

Ann-Marie Ågran, verksamhetschef för särskilt boende för äldre i Krokoms kommun, tycker att modern teknik bör användas inom äldrevården. Foto: Eva Harström, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.