Foto: SVT

Rödlistade arter och spår av tretåig hackspett i Storsjö

Publicerad

Just nu inventeras gammal fjällskog i trakterna av Ljungdalen och Storsjö i Härjedalen. Det är ”Forskningsresan” som är på besök. I klippet hör du om vad de har hittat.

Varje år genomför Naturskyddsföreningen och föreningen Skydda skogen ”Forskningsresan”, då en grupp frivilliga åker till ett område för att inventera. Man söker efter skog som är skyddsvärd på grund av sina arter. I år är det fjällnära skogar i Härjedalen som är i fokus. Ett tiotal områden inventeras och en del intressanta fynd har gjorts.

– Här har vi hittat spår av tretåig hackspett som är en fågel som är beroende av gammal skog med mycket död ved, säger Maria Danvik.

I området öster om Storsjö hittades de karaktäristiska spåren av tretåig hackspett. Det är de tvärgående linjerna över stammen. Foto: Maria Harning, SVT

91-årige Sven inventerar

En av de frivilliga som inventerar är Sven Jonsson, 91 år gammal. Han hoppar smidigt omkring i skogen på kryckor. Han är född i Härjedalen och började jobba i skogen i början på 1940-talet. Han tycker att vi måste värdera mer än bara träden i skogen.

91-årige Sven Jonsson är med och inventerar. Foto: SVT

– Allting annat har man tappat bort, säger han. Det finns ju andra värden, livsvärdena till exempel. En promenad i skogen kan vara nog så hälsobefrämjande som ett besök hos doktorn.

På lördag presenteras resultatet från inventeringen på vandrarhemmet i Ljungdalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.