Så här svarar importföretaget

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Magnihill som importerat de frusna hallonen, fick först i mådags kännedom om att folk i Östersund blivit sjuka. Nu är hallonen stoppade.

Fredrik Almgren är kvalitetsansvarig på importföretaget Magnihill. Han berättar att företaget vidtog åtgärder så fort de fick kunskap om smittan.

– Så fort vi fick reda på att folk blivit sjuka så agerade vi, säger Fredrik Almgren. Bär skickades på analys och när vi fick reda på att det fanns calicivirus i provsvaren så återkallade vi hallonen på en gång.

Bären som bar på smittan kom från Serbien, men Fredrik Almgren betonar att det inte finns något samband mellan smittan i Östersund och smittan i småländska Ljungby tidigare i maj. Annat än att bären kom från Serbien.

– Vi har noggranna kontroller av våra leverantörer, säger Fredrik Almgren. Vi tar också prover på plats, men hur bären smittats vet vi inte.

Nu har bären från den leverans som hallonen i Östersund kom från stoppats. Totalt rör det sig om 2600 kilo hallon som har distribuerats runt om i landet. Men eftersom det är länge sedan bären levererades så är det inte så mycket kvar.

– Det verkar inte finnas så mycket kvar som inte är sålt eller uppätet, säger Fredrik Almgren.

Han är bedrövad över att restaurangbesökarna i Östersund blev sjuka efter att ha ätit hallonen.

– Vi beklagar naturligtvis det som har hänt, säger han. Men det är viktigt att följa instruktionerna som står på förpackningen om att koka hallonen i minst en minut innan man äter dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.