Fredrik Almgren är kvalitetsansvarig på importföretaget Magnihill. Han berättar att företaget vidtog åtgärder så fort de fick kunskap om smittan.
– Så fort vi fick reda på att folk blivit sjuka så agerade vi, säger Fredrik Almgren. Bär skickades på analys och när vi fick reda på att det fanns calicivirus i provsvaren så återkallade vi hallonen på en gång.
Bären som bar på smittan kom från Serbien, men Fredrik Almgren betonar att det inte finns något samband mellan smittan i Östersund och smittan i småländska Ljungby tidigare i maj. Annat än att bären kom från Serbien.
– Vi har noggranna kontroller av våra leverantörer, säger Fredrik Almgren. Vi tar också prover på plats, men hur bären smittats vet vi inte.
Nu har bären från den leverans som hallonen i Östersund kom från stoppats. Totalt rör det sig om 2600 kilo hallon som har distribuerats runt om i landet. Men eftersom det är länge sedan bären levererades så är det inte så mycket kvar.
– Det verkar inte finnas så mycket kvar som inte är sålt eller uppätet, säger Fredrik Almgren.
Han är bedrövad över att restaurangbesökarna i Östersund blev sjuka efter att ha ätit hallonen.
– Vi beklagar naturligtvis det som har hänt, säger han. Men det är viktigt att följa instruktionerna som står på förpackningen om att koka hallonen i minst en minut innan man äter dom.