Foto: Östersunds kommun/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så kan nya stadsdelen bli

Publicerad

Arbetet med en ny stadsdel på Annersia går vidare. Nu finns förslag till en fördjupad översiktsplan.

Det var 2013 som Östersunds kommun köpte närmare 50 hektar mark i området söder om Vallsundsbron. Syftet är att en ny stadsdel ska byggas där.

Bostäder för 5000

Nu har ett förslag till en fördjupad översiktsplan tagits fram. I området planeras ca 2000 bostäder för ungefär 5000 personer. Bostäderna som planeras är både villor, radhus och flerbostadshus. Det finns även skissat på förskola, skola, äldreboende och kommersiell service inom den nya stadsdelen.

Bebyggelsen ska byggas med gårdskvarter i enlighet med gammal tradition, för att skydda mot vinden eftersom läget är relativt utsatt för vind.

Fördubblad trafik på Vallsundsbron

Det har funnits en oro från boende i området att en ny stadsdel skulle innebära ökad trafik på Vallsundsbron. I förslaget till översiktsplanen finns beräkningar på att trafiken över bron kommer att fördubblas, från ca 5000 fordon per dygn till ca 10 300 fordon per dygn.

Nu ska kommunstyrelsen ta ställning till förslaget. Sedan är det tänkt att planen ska ut på samråd under hösten 2016.

Osäkert behov

Exakt när kommunen planerar att sätta igång med bygget är oklart. Så här står det i tjänstemannaförslaget:

”Med anledning av att flera större bostadsprojekt är på gång i kommunen, bland annat den nya bostadsbebyggelsen på Frösö park, förväntas vidare detaljplanering och exploatering dröja några år efter att översiktsplanen antagits. Då en utbyggnation av stadsdelen innebär stora investeringskostnader i infrastruktur och andra allmänna funktioner, bestäms tidpunkten när kommunen bedömer att det finns marknadsmässiga förutsättningar för exploatering.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer