Så kommer du som bor i Jämtlands län att märka av kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina kommer att medföra stora konsekvenser, såväl internationellt som nationellt och bli kännbara även här i länet. Ökade flyktingströmmar, höjda energipriser och fler cyberattacker kan komma att påverka även länsborna. Och det kan också få militära konsekvenser.

– Det kan bli så att försvarsmaktens etablering här i länet nu går snabbare än planerat, säger docent i krigsvetenskap Håkan Gunneriusson vid Mittuniversitetet.

Det handlar det som inom krigsvetenskapen brukar förkortas DIME, det vill säga diplomatiska, informationsmässiga, militära och ekonomiska konskvenser – som kommer att slå både internationellt och nationellt.

Höjda energipriser är en av de ekonomiska konskvenserna.

Säkerhetsläget i Ukraina

Cyberattacker och raderade hårddiskar

De diplomatiska följerna handlar bland annat om att det nu väntas ökade flytkingströmmar.

När det gäller informationskonsekvenserna rör det sig inte minst om cyberattacker och desinformation. Den senaste tiden har det exempelvis upptäckts virus som raderat hårddiskar i Ukraina, enligt Håkan Gunneriusson.

– Viruset har spridit sig till Baltikum och har det spridit sig dit kan det så klart även dyka upp här, säger han.

Snabbare militär etablering i Östersund

När det gäller de militär konsekvenserna så kan krigsutbrottet medföra att investeringar som lagts på framtiden nu tidigareläggs inom försvaret, exempelvis den planerade etableringen i Östersund.

Hör mer om det här i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerhetsläget i Ukraina

Mer i ämnet