Så många björnar finns det i Jämtland – hör vilthandläggaren Nicklas om resultatet från spilllningsinventering. Foto: SVT/TT/Berit Roald

Så många björnar finns det i Jämtlands län – fortsatt ökning

Uppdaterad
Publicerad

Björnstammen fortsätter att öka i Jämtlands län. Det visar analysen från björnspillningsinventeringen förra året. Totalt fanns 1044 björnar i Jämtlands län hösten 2020. I klippet hör du Nicklas Rumm, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Senaste gången det gjordes en beräkning av björnstammen i länet var 2015. Då beräknades det finnas 907 björnar i Jämtlands län. Trots en ökad avskjutning av björnar vid licensjakt och skyddsjakt så ökar alltså antalet björnar.

Det finns också en övervikt av honor i björnstammen i Jämtland. Av de 1044 björnarna är 693 honor och 351 hanar.

Tilldelningen vid licensjakten på björn ökat de senaste fem åren, från 60 björnar 2015 till att under de senaste tre åren har den legat på 100 björnar. Förutom det har ca 30 björnar fällts i skyddsjakt varje år.

Förvaltningsmålet för björnstammen i Jämtlands län ligger i dagsläget på 650 björnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.