En minnesplats för den omkomna mannen och hans skadade kollega upprättades vid stenupplaget. Foto: Samuel Boström/SVT

Östersunds kommun tvingas betala skadestånd efter sprängolyckan i Lugnvik

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun har redan accepterat en företagsbot på två miljoner kronor. Nu står det klart att man även accepterat att betala skadestånd och ersättning till den skadade och de efterlevande.

Redan i oktober accepterade kommunen företagsboten, men i ett nyligen utfärdat strafföreläggande från Åklagarmyndigheten så står det att man även accepterar det skadestånds- och ersättningsbelopp som krävts.

Åklagaren har gjort gällande att kommunen varit oaktsam i sitt arbetsmiljöarbete och att det lett till att en man omkommit och en annan skadats svårt.

Sprängolyckan i Lugnvik

– Vi anser att det finns brister i vår hantering och att det motiverar att det döms ut en företagsbot mot oss. Vi tar fullt ansvar, har kommunalrådet Bosse Svensson (C) tidigare sagt till SVT Nyheter Jämtland.

Det skadestånd och den ersättning som de efterlevande och drabbade krävt uppgår till totalt närmare 470 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängolyckan i Lugnvik

Mer i ämnet