Licensnämnden anser att Östersunds FK Elitfotboll AB inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästa år. Bilden: ÖFK-flagga på läktaren på Jämtkraft Arena Foto: Per Danielsson /TT

Så resonerade Licensnämnden när ÖFK flyttades ner från Allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

– Det är uppenbart orealistiskt att ÖFK ska kunna uppfylla kriterierna för driften under hela det kommande året, säger Richard Johnsson, ordförande i Licensnämnden.

– Det är ett antal kriterier som man måste uppfylla för den svenska elitlicensen och de kriterierna är i huvudsak ekonomiska, säger Richard Johnsson.

Det handlar till exempel om att klubben inte får ha förfallna skulder.

– Men man måste också skicka in ett intyg som intygar att man klarar driften under hela det kommande året och det är det intyget vi har underkänt.

Underkände intyg

Richard Johnsson berättar att det i regelverket för elitlicens står att Licensnämnden har rätt att ifrågasätta eller underkänna det intyget.

– Vi har samlat in skriftlig och muntlig information  och så har nämnden sammanträtt och bedömt att det finns ett antal osäkra faktorer som måste falla på plats och utifrån det har vi bedömt att det är uppenbart orealistiskt att ÖFK ska kunna uppfylla kriterierna för driften under hela det kommande året, därför har vi underkänt intyget.

Kommer att prövas av Överklagandenämnden

ÖFK har redan meddelat att de kommer att överklaga Licensnämndens beslut.

– Östersund har 14 dagar på sig att överklaga till Överklagandenämnden, det innebär att ärendet lever i allara högsta grad.

Hur lång tid kan det ta innan Överklagandenämnden fattat sitt beslut?

– Det är en viss process, så jag skulle gissa att Överklagandenämnden inte kommer med något beslut förrän i januari, men det måste ni fråga Överklagandenämnden om, säger Richard Johnsson.

Unikt beslut

Det var länge sedan Licensnämnden fattade ett beslut som innebär degradering av en allsvensk klubb.

– Det har hänt en gång tidigare när Örebro inte beviljades elitlicens och det är ju ett antal år sedan, säger Richard Johnsson. ordförande i Licensnämnden.

Skulle du säga att det är unikt?

– Ja, som tur är, är det sällan vi behöver fatta sådana här beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.