Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittsskyddsläkaren Micael Widerströms råd om vad personer i Jämtlands län bör tänka på för att inte drabbas av fästingbett. Foto: SVT

Så ska du tänka kring fästingbett i Jämtlands län – smittskyddsläkaren: ”Klä dig långärmat”

Publicerad

Hittills har inga fall av den fästingburna sjukdomen TBE rapporterats från fästingbett i Jämtlands län. Och enligt smittskyddsläkare Micael Widerström på Region Jämtland Härjedalen ska man heller inte vara orolig för att ge sig ut i skog och mark. Men, säger han, det är bara ”en tidsfråga” innan första fallet – och man gör därför klokt i att klä sig ordentligt.

Viljan att vaccinera sig mot TBE är hög i länet. Tidigare i sommar rapporterades det om ett högtryck på drop in-mottagningen på Campus i Östersund. De senaste tio åren har dock bara 11 fall av TBE rapporterats här i länet, och inget av dem har härrört från bett från någon jämtländsk fästing. Det handlar i stället om personer som blivit bitna när de semestrat i andra regioner.

Smart att vaccinera sig

Men fästingarna letar sig allt längre norrut och enligt Micael Widerström är det alltså bara en fråga om tid innan det första TBE-fallet från en fästing inom länet rapporteras. Trots detta menar han inte att man ska rädas att ge sig ut i länets obygd. Ska man däremot resa söderut och ge sig ut i skog och mark, då tycker han absolut att man gör rätt i att vaccinera sig.

I videon ser du mer om rekommendationerna gällande fästingar i Jämtlands län.

TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Oftast tar det cirka fyra till tio dagar att insjukna efter att man blivit smittad, men det kan även dröja upp till en månad. Vanliga tidiga symptom är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.

De flesta som smittas får endast lindriga besvär och tillfrisknar efter några dagar. Men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.