Jonas Kojan är tillväxtchef i Härjedalen. Hör honom berätta hur kommunen jobbar, för att på sikt öka befolkningen. Foto: SVT

Så ska Härjedalen stoppa befolkningsminskningen och på sikt bli fler

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalen har de senaste tio åren tappat omkring 50 invånare per år. Men nu har kommunen antagit nya riktlinjer för hur de ska jobba framöver med den viktiga frågan.

Det är fler som dör än som föds i Härjedalen. Det är den största anledningen till att kommunens befolkningssiffror backat de senaste tio åren. Om man bara räknar flyttnettot så är det fler som bosätter sig i Härjedalen än som lämnar.

Åre vs Härjedalen

Härjedalen är liksom Åre en fjällkommun med ett stort antal skidorter och ett friluftsliv som lockar många turister. Men när Åre under tio år växt med över 1700 personer så har Härjedalen backat. Men det finns naturliga förklaringar till det, säger Härjedalens tillväxtchef Jonas Kojan.

– Framförallt infrastrukturen. Vi har ju ingen järnväg i Härjedalen till exempel, Åre har också pendlingsavstånd till Östersund. Men vi har ett tätt samarbete med Åre och hoppas kunna dra många lärdomar av dom hur vi också kan jobba med inflyttning.

Nu har Härjedalen precis tagit fram nya riktlinjer för befolkningssiffrorna. Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.