En i forskningsgruppen som tar emot pellets från en skopa på Härjeåns pelletsfabrik i Sveg. Forskningsprojektet som pågår den här veckan i Sveg handlar om att testa hur sågspån från olika delar av trädet kan påverka temperatur och gaser i lagringen av pelletsen och därmed hur mycket pelletsen faller sönder och hur mycket som kan säljas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under veckan pågår ett unikt storskaligt forskningsprojekt i Sveg. Forskare undersöker hur sågspån från olika delar av trädet skulle kunna påverka hur mycket pellets som faller sönder efter tillverkningen. Foto: Maria Broberg/SVT

Unik forskning på pellets genomförs i Sveg

Publicerad

Runt 800 ton sågspån har transporterats till pelletsfabriken i Sveg i veckan för att forskare ska kunna genomföra ett storskaligt test. Genom att mäta temperatur och gaser i de färdiga pelletshögarna hoppas forskarna kunna visa att olika sågspån kan påverka pelletsens kvalitet.

Beroende på bland annat gasbildning och temperaturer så kan pelletsen falla sönder efter produktionen. Den blir då obrukbar och går inte att sälja vidare. För att undvika det så undersöker nu forskarna om olika typer av sågspån kan ge olika resultat.

– Vi kollar på om kvalitén på slutprodukten skiljer sig beroende på om man använder sågspån från trädets kärna, grovved, eller yttre delarna av trädet, splintved, säger Michael Finell, projektledare, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Man undersöker också om torkmetoden har betydelse. Av Sveriges 53 befintliga pelletsfabriker är Sveg unik i sitt slag med sin höga temperatur vid torkningen.

Hoppas kunna fortsätta forskningen

Tidigare har ett storskaligt projekt genomförts även i Älvdalen. Efter testerna i Sveg så kommer forskningsresultatet att sammanställas. I fortsatt forskning hoppas man på att forska på fler spånblandningar och fler fabriker med andra torkningstemperaturer.

Hör mer om forskningen i klippet ovan.

Vad är pellets?

Ett biobränsle som kommer från sågspån.

Ved är vanligare att elda med hemma idag, men pellets är mer miljövänligt enligt energimyndigheten.

För att elda hemma med pellets behöver man en kamin eller panna.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.