Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledare Ann Sparrock säger att syftet med matkonferensen är att öka kunskapen om samisk mat och kultur – och att föra producenter och kök närmare varandra. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Vanlig samisk mat tillagas på Frösön – för att inspirera offentliga kök

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har det i veckan arrangerats en samisk matkonferens på Frösö park. Tanken är att föra producenter och inköpare närmare varandra – och öka andelen samisk mat i offentliga kök.

I köket står kocken Kristoffer Åström och tillagar en kålpudding gjord på renköttfärs. Budskapet är att renprodukter kan användas till allt möjligt – inte bara till finare maträtter på restauranger utan även vanlig husmanskost.

Inbjudna under dagarna var bland annat livsmedelsproducenter, samiska förvaltningskommuner och politiker för att inspirera och sprida kunskap om samisk mat och kultur.

Enligt projektledare Ann Sparrock handlar dagarna både om att inspirera och utbilda folk i allmänhet samt men även de offentliga köken.

– Att kommunerna kan erbjuda samisk mat till den samiska befolkningen, säger hon.

I klippet ovan ser du husmanskost tillagas på samiskt vis.

Matkonferensen ”Beapmoeh”

Den samiska matkonferensen ”Beapmoeh” är en del av ett projekt för att utveckla samisk livsmedelsproduktion mot offentliga kök. Projektet drivs av Torsta med finansiering från Jordbruksverket och Region Jämtland Härjedalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.