Moa Hoflin tog bilder på myskoxen från baksätet på skoltaxin. Foto: Moa Hoflin

Såg myskoxe från skoltaxin

Uppdaterad
Publicerad

Ett möte av det ovanligare slaget mötte högstadieeleverna från Ljungdalen. Plötsligt dök en av landets få vilda myskoxar upp på vägen.
– Jag blev så till mig att jag fick motorstopp, säger Siv Jonsson.

När Siv Jonsson, som kör skoltaxin, hade hämtat upp eleverna för att köra dem till högstadiet i Funäsdalen uppenbarade sig en ovanlig syn på vägen framför taxin.

– Mitt på vägen genom byn här i Ljungdalen stod det plötsligt en myskoxe. Jag blev så till mig att jag faktiskt fick motorstopp också, berättar Siv.

Fascinerande djur

Både Siv och eleverna passade på att fotografera med sina mobiltelefoner innan myskoxen försvann från vägen och ner på en tomt i Ljungdalen.

– Eleverna blev väldigt fascinerade av det ovanliga djuret men jag var nog den som blev allra gladast. Jag har aldrig sett en myskoxe tidigare annat än i hägnet i Tännäs, berättar Siv Jonsson.

Det har under sommaren gjorts flera observationer av myskoxe i området kring Ljungdalen och Storsjö. Från den lilla flock som normalt finns i Härjedalsfjällen har sedan några månader två hanar varit på utflykt.

Det har rört sig om en äldre och en yngre tjur. Detta är ett normalt beteende när det drar ihop sig till parningstider.

Nu har de här båda dessutom kommit ifrån varandra och med all sannolikhet är det en av dem som fångats på bild i Ljungdalen.

Letar kärleken

– Dom letar kärleken, men det finns inga andra att hitta. Tillslut är dom tillbaka i flocken igen, säger Roger Myhr, naturbevakare på Länsstyrelsen i Härjedalen.

Ifjol räknade man till elva myskoxar totalt, men i år har man inte inventerat ännu.

– Det fanns en gammal ko som kan ha dött, men det har nog fötts någon ny kalv, säger Myhr.

Ni är rädda om myskoxarna?

– Ja absolut. Vi har dom enda som finns, det får man vara stolt över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.