”Framåt ser det inte jättelovande ut”, säger Andreas Hansson, som är lagerchef på en byggvaruhandel i Östersund. Hör honom, och några kunder, berätta om bristen på trävirke. Foto: Sara Leijman/SVT/Helena Landstedt/TT

Sågverk hinner inte leverera – brist på trävaror ute i bygghandeln

Uppdaterad
Publicerad

Tänker du bygga i sommar? Då finns det en risk att du inte kommer få tag på material. Under pandemin har byggboomen hållit i sig – och nu är efterfrågan på trävaror så hög att det har blivit brist på virke.

Ute hos en av byggvaruhandlarna i Östersund möter vi lagerchefen Andreas Hansson.

– Det är bristvaror på tryckimpregnerat virke, det är brister på råspontsluckor, på golvspån..., säger han.

Andra butiker säger att de fortfarande har material men ingen vet hur länge. Framförallt uppger flera att de ser en brist på trallvirke som är något som exempelvis används vid altanbyggen.

Stor efterfrågan även internationellt

När coronapandemin slog till trodde många branscher att marknaden skulle stanna av. Så även träindustrin där sågverk gick ner i produktion. Men inom byggbranschen blev det som bekant precis tvärtom.

Pandemin ledde till en byggboom och efterfrågan på byggmaterial sköt i höjden. Både nationellt och internationellt. Till exempel är det stor efterfrågan på trävaror i USA och Storbritannien.

Efter hand började sågverken rulla för fullt men på grund av den stora efterfrågan har deras lager inte hunnits byggas upp. Just nu har sågverken historiskt låga lager och det märks hos byggvaruhandlarna.

– Vi kan inte leverera det vi vill till våra kunder, säger Andreas Hansson.

Fortsätter under sommaren

Hur det blir i sommar återstår att se men enligt Skogsindustrierna kan situationen förväntas bestå eftersom sågverkens lager brukar minska som mest under just sommarmånaderna.

Hur tror du det kommer att bli i sommar?

– Det vågar jag inte sia om. Men jag tror det kommer att bli tufft, säger Andreas Hansson.

I klippet ovan hör du Anders Hansson och några konsumenter prata om bristen på virke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.