Foto: TT

Så här går en lex Sarah-anmälan till

Uppdaterad
Publicerad

Om ett missförhållande är allvarligt i verksamheter enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, inom socialtjänsten eller vid Statens institutionsstyrelse ska verksamhetsansvarig anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Här kan du se hur en lex Sarah-anmälan går till.

Huvudmannen är skyldig att utreda och till IVO anmäla händelser som medfört eller hade kunnat medföra allvarligt missförhållande.

Huvudmannen ska även vidta åtgärder för att förhindra att liknande händelse inträffar igen. IVO:s ansvar när det gäller anmälningar enligt lex Sarah är att granska huvudmannens utredning.

IVO kan välja att lägga ner utredningen

Om IVO bedömer att huvudmannens utredning följer gällande bestämmelser och att åtgärder har vidtagits för att förhindra att liknande händelser inträffar igen avslutar IVO ärendet.

Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen (SoL) och lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska

  • anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten
  • den som bedriver verksamheten utreda och avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål
  • den som bedriver verksamheten, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Allmänheten kan inte göra lex-Sarah anmälan

Enskilda, anhöriga och allmänheten kan inte klaga på socialtjänsten och LSS genom att skicka in en lex Sarah-anmälan.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.