Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den här spetsplogen kör de första varven över sjön innan den större plogen sätts in. Hör om säkerhetsarbetet innan isvägarna på Storsjön kan öppna för allmänheten. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Så säkras arbetet när isvägarna plogas på Storsjön

Publicerad

Den kalla vintern har gjort att isvägarna på Storsjön kommer att öppna tidigare än normala år. I torsdags påbörjades plogningen av isvägen mellan Sunne och Vällviken. Men det gäller att ta det försiktigt med de tunga plogarna.

Isvägen mellan Isön och Norderön är redan färdigplogad men måste växa till sig i tjocklek innan trafiken släpps på.

Kanske efter nyår

– Den är cirka 20 cm nu men behöver vara 25 centimeter. Förhoppningsvis kan vi öppna efter nyårshelgen, säger isvägansvarige vid Färjerederiet, Per-Ola Zackrisson, men tillägger att det alltid är svårt att förutse väder och isförhållanden.

Tunga plogar

I mellandagarna påbörjades plogningen av isvägen mellan Sunne och Vällviken. Men det gäller att ta det försiktigt när de relativt tunga fordonen kör över isen. För några år sedan gick också en av trafikverkets plogbilar genom isen.

Se i klippet hur plogbilarna utrustas med frigolit för att inte sjunka om isen skulle brista under bilarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.