Under våren ska nya grepp tas till i ett försök att minska luftföroreningar längs Rådhusgatan i centrala Östersund. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Saltlösning på Rådhusgatan ska förbättra luftkvalitén – kan orsaka halka

Uppdaterad
Publicerad

I vår ska Östersunds kommun sprida saltlösning längs delar av Rådhusgatan. Syftet är att hålla nere mängden skadliga partiklar som sprids i luften i samband med sopningen av vägbanan. Några timmar efter åtgärden kan vägen bli hal, skriver kommunen på sin hemsida.

I höstas visade mätningar att mängden hälsofarliga partiklar som sprids i luften längs Rådhusgatan i centrala Östersund är flera gånger större än vad som är acceptabelt. Sträckan där det är som värst är längs den smala passagen mellan rondellerna vid Stora kyrkan och busstationen.

Dammet och partiklarna som sprids kan skapa andningsproblem, menar kommunen. Därför ska man nu sopa betydligt oftare och samtidigt sprida en saltlösning på vägbanan. Sallösningen sprids precis innan sopningen. Metoden ska alltså göra så att det våra gruset sugs upp i formen av slam istället för damm vilket ska ge renare luft att andas.

Kommunen uppmanar biltrafikanter till försiktighet timmarna efter saltning/ sopning då vägbanan kan bli hal. Arbetet kommer att ske både dag och natt under mars till maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.