Järv Foto: TT

Sameby ansöker om skyddsjakt på järv

Uppdaterad
Publicerad

Ohredahke sameby ansöker om skyddsjakt på tre järvar. Ansökan är skickad till Naturvårdsverket som numera hanterar frågan.

Det handlar om skyddjakt på järv inom samebyns åretruntmarker, i västra delarna av Strömsunds kommun. Samebyn har inte sina renar där just nu, men vet av erfarenhet att järven kommer att ställa till skada i området till våren.

– Vi förlorar mellan 30 och 40 procent av kalvarna som föds. Det ser vi redan i juli när vi har kalvmärkning, säger Pär-Mikael Åhrén, ordförande i samebyn till SVT Nyheter Jämtland.

Förebyggande jakt

Samebyn anför i sin ansökan att man har omkring 35 järvar inom sitt område.

– Vi vill minska järvantalet nu, innan vi kommer upp med renarna för kalvningen, säger Pär-Mikael Åhrén.

Förra året beslutade länsstyrelsen i Jämtland om förebyggande skyddsjakt på järv i främst fjällområdena i länet. Beslutet överklagades och strax innan årsskiftet beslutade Kammarrätten att upphäva länsstyrelsens beslut.

Naturvårdsverket beslutar

Samtidigt har Naturvårdsverket dragit tillbaka den rätt som Länsstyrelsen i Jämtland har haft besluta om skyddsjakt. Det är därför Ohredahkes ansökan har skickats dit.

– Jag hyser inga större förhoppningar om att vi kommer att få ja på ansökan, men vi måste ju försöka, säger Pär-Mikael Åhrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.