Samebyarna vill att det i lag slås fast hur stort rovdjursbortfall som måste accepteras. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Samebyar kräver lag om rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna kräver nu en lagstiftning om hur stort bortfall från en renhjord som kan accepteras på grund av på grund av rovdjursangrepp.

Riksdagen har tidigare pekat ut 10 procents bortfall som en godtagbar andel som renskötarna ska kunna leva med. Tar rovdjuren mer än 10 procent så är det ett skäl till skyddsjakt.

Som vi berättat tidigare så valde Länsstyrelsen i Jämtland före jul att ge klartecken till skyddsjakt på järv innan skadorna blivit verklighet. Beslutet ledde till att länsstyrelsen fråntogs sin rätt att besluta om skyddsjakt.

Ett brev till regeringen från samebyarna

Samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna skickar nu ett brev till regeringen. Där vill de att frågan om rovdjursangrepp hänskjuts till riksdagen och att det genom lag slås fast att rovdjurbortfallet måste understiga 10 procent.

– Det är riksdagen som stiftar lagar, därför har vi skrivit brevet. Med en lag i ryggen får vi en annan tyngd när vi kräver skyddjakt. Genom vårt brev kan vi åtminstone räkna med ett formellt svar, säger Marianne Persson, ordförande i Jiinjevarie sameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.