Daniel Holst, i Jakt- och fiskesamerna, får igenom motionen om en alkoholpolicy i Sametinget på plenum i Staare (Östersund) under torsdagen. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT SápmiVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sametinget klubbar alkohol- och drogpolicy

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kort debatt med lovord för Daniel Holsts motion om att Sametinget antar en alkoholpolicy klubbades förslaget igenom. Med tillägget att droger ingår i policyn.

Sametingspolitikern Daniel Holst i Jakt- och fiskesamerna ville i sin motion se en alkoholpolicy för Sametingets tjänstledande ledamöter och ersättare, dess inbjudna gäster och representanter i officiella sammanhang.

För att skapa stabilitet, trovärdighet och god stämning inom Sametinget, menade han att det inte bör finnas något tvivel om nykterhet vid tjänstgöring.

Daniel Holst skrev i motionen till Sametinget att alltför många politiska karriärer slutat med alkohol inblandat, och att lovande unga politiker tvingats bort från tunga positioner i rikspolitiken.

Utökar motionen

– I dag är det ju väldigt mycket med droger så vi kanske skulle göra ett litet tillägg där. För det är ju inte bara alkoholen som florerar, säger Karin Vannar i Guovssonásti till Sameradion och SVT Sápmi, som lämnar ett tilläggförslag om att policyn även ska gälla droger.

Sametinget är eniga och klubbar en policy mot alkohol och droger. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet