Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör författaren Sara Strömbergs tankar kring att hennes kriminalromaner ska filmatiseras – och vilken ambition hon själv haft med skrivandet av böckerna. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Sara Strömbergs kriminalromaner om Åre ska filmatiseras

Uppdaterad
Publicerad

Produktionsbolaget Yellow Bird, som bland annat gjort Wallanderserien och Milleniumfilmerna, har köpt filmrättigheterna till Östersundsförfattaren Sara Strömbergs prisade kriminalserie som utspelar sig i Åre kommun och handlar om lokalreportern Vera Bergström.

– Jag hoppas på en inifrån-blick på Jämtland, säger författaren.

De exakta detaljerna kring filmatiseringen är fortfarande oklara, men också lite hemliga. ”Inga kommentarer” säger Sara Strömberg med ett skratt, men poängterar att hon egentligen inte vet så mycket om arbetet just nu.

– Jag fick ett mejl faktiskt, med en förfrågan om rättigheterna var lediga. Det har varit en ganska lång process och det har funnits fler intressenter, men till slut blev det Yellow Bird. Jag har fullt förtroende för att de har förstått mina böcker och mitt universum, säger Sara Strömberg.

Ny bok på gång

Filmrättigheterna gäller till hela serien om lokalreportern Vera Bergström, som för närvarande består av två böcker (Sly och Skred). Men en tredje bok är redan på gång.

– Ja den är på gång. Jag har ungefär en tredjedel kvar att skriva, men förhoppningsvis kommer den ut i höst eller till våren. Det är en balansgång mellan arbetsdisciplin och det konstnärliga. Jag vill inte skriva dussindeckare – jag vill ge någonting mer.

I klippet ovan berättar Sara Strömberg mer om hur hon ser på att hennes böcker ska filmatiseras, men också hur mycket hon själv kommer vara involverad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.