Till årets Vårforum hade polisen gjort en särskild satsning för att minska på brottsligheten under festhelgen. Foto: Dzintra Dumbre

Satsningen gav resultat: 17 misstänkta för narkotikabrott efter Vårforum i Vemdalen

Publicerad

I helgen avslutades skidsäsongen med storfesten Vårforum i Vemdalsskalet. Polisens satsning för att minska på brottsligheten gav goda resultat.

Helgens särskilda insats från polisen i Härjedalen har resulterat i bland annat 14 misstänkta för ringa narkotikabrott och tre anhållna för misstanke om narkotikaförsäljning.

– Ingen knarkar framför en uniformerad polis, säger Sofia Gullström Westling, polisinsatschef under helgen.

Därför valde man att satsa på civilpoliser bland besökarna under festhelgen.

– Det är skrämmande att det är så vanligt förekommande, säger Sofia Gullström Westling.

Arresttrailern underlättar arbetet

För tredje året i rad hade polisen tillgång till rikets enda arresttrailer. Enligt polisen är trailern avgörande för att snabbt och effektivt kunna utföra arbetet.

– Trailern förenklar allt, och vi kan vara mer närvarande. Annars måste vi köra till Sveg, vilket blir minst två timmar på resande fot, säger Sofia Gullström Westling.

Nöjd med insatsen

Hon menar att brottsligheten under festhelgen har minskat under åren som polisen kunnat vara mer synliga och närvarande.

– Det känns som ett kvitto på det brottsförebyggande arbete vi gör.

Helgens insatser ska utvärderas för att se vad som man kan förbättra inför nästa års fest.

– Men det blir inte mindre personal än i år, noterar Sofia Gullström Westling.

Förutom de 17 personer som misstänks för narkotikabrott, var det bland annat åtta personer som omhändertogs för berusning och en anmälan om misshandel har upprättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.