Stefan Bylander, platschef på SCAs anläggning i Stugun. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SCA: ”Det är ohållbart. De måste hitta en lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Oro i Stugubygden inför att brandmännen slutar i sommar.

Vi har i ett flertal artiklar och i TV-inslag berättat om massuppsägningar inom räddningstjänstens deltidsanställda. I mitten på juli kommer troligen många av uppsägningarna också att bli ett faktum. Detta eftersom Jämtlands räddningstjänstförbund inte lyckats komma överens med de anställda om bättre löner och vilkor.

Bara 1 kvar av 16

I Stugun, i Ragunda kommun, blir det bara en deltidsanställd kvar i tjänst Och eftersom den personen bara har jour var fjärde vecka blir det i princip helt obemannat den mesta tiden, från att ha det varit upp till 16 personer som delat på ansvaret. Och nu börjar oron sprida sig i det lilla samhället. Inte minst på den största arbetsplatsen, SCAs trävaruindustri.

– Det blir en ohållbar situation. Vi är ibland i behov av snabba insatser när något händer. Och med bara en person från Räddningstjänsten så blir det ju obefintligt. Vi behöver full styrka här i Stugun, säger platchefen på SCA i Stugun, Stefan Bylund.

Stor brandrisk

SCAs anläggning i Stugun är som alla träindustrier väldigt känslig för brandtillbud. Genom åren har det varit nära några gånger att det inte slutat lyckligt, trots att Stuguns räddningstjänst då har varit på plats inom 10 minuter.

– Om ingen rycker ut från Stugun så tar det nog 35-40 minuter innan räddningstjänsten är på plats från Hammarstrand eller Östersund. Det kan bli katastrofala följder. Att anläggningen brinner ner eller delvis förstörs, så är det ju.

Anställda tappat sugen

Nuvarande stationsansvarig för räddningstjänsten i Stugun är Bengt-Erik Samuelsson. Han tillhör dom som avslutar sin tjänst inom kort.

– Vi har tappat sugen. Vi känner inte att vi får den uppskattning som vi anser att vi är värda.

SVT: På SCAs trävarufabrik är man väldigt oroliga. Ska man vara orolig nu om man bor i Stugun?

–Ja, det tycker jag. Alla bör vara oroliga att vi inte har en fungerande räddningstjänst, säger Bengt-Erik Samuelsson.

Måste hitta lösning

– Det som håller på att hända får inte ske. Kommunen och Räddningstjönsten måste hitta en lösning på det här, avslutar platchefen på SCA i Stugun, Stefan Bylund.

TV: Se hela inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avtal deltidsbrandmän

Mer i ämnet