SCA:s avverkning av en fastighet i Härjedalen var olaglig, konstaterar Östersunds tingsrätt. Foto: SVT Arkiv

SCA fälls för olaglig avverkning i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolaget SCA Skog AB döms till företagsbot av Östersunds tingsrätt för att ha avverkat skog strax utanför Ytterhogdal utan att ha tillstånd till det.

Det handlar om ett cirka 18 hektar stort område nordväst om Ytterhogdal som SCA avverkade någon gång under vintern 2016/2017. När Skogsstyrelsen gjorde en satellitinventering så upptäcktes att skogen var avverkad.

Hos Skogsstyrelsen fanns ingen avverkningsanmälan.

Enligt skogsvårdslagen så måste en avverkning anmälas till Skogsstyrelsen innan den sker. Det är också olagligt att släppa ut timmer och trävaror på marknaden om inte en avverkningsanmälan gjorts.

SCA menar att det har varit en miss att inte avverkningsanmälan har registrerats hos Skogsstyrelsen. Anmälan skickades per post till Skogsstyrelsen innan avverkningen påbörjades.

Domstolen konstaterar att SCA inte hade något system för att försäkra sig om att anmälan hade nått Skogsstyrelsen, vilket då gör att SCA har brutit mot lagen.

Överväger att överklaga

SCA Skog AB döms till att betala 90 000 kronor i företagsbot samt att värdet på det avverkade timret på 800 000 kronor förverkas. SCA överväger att överklaga.

SCA:s Senior rådgivare Björn Lyngfelt Foto: SVT

– Vi är av uppfattningen att vi har skickat in en anmälan, säger Björn Lyngfelt, senior rådgivare på  SCA till SVT. Skogsstyrelsen har sagt att de inte har fått den.

– Vi tycker att förverkandet av virket är orimligt. Vi har inte tagit ställning ännu men överväger att överklaga förverkandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.