Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under lördagskvällen tog sig familjen Idenström en paddeltur mellan isflaken på Ottsjön i Åre kommun. Se den magiska turen i klippet. Foto: Torkel Ideström

Se paddelturen mellan isflaken på Ottsjön – ”Man måste veta vad man gör”

Uppdaterad
Publicerad

Isarna börjar försvinna från sjöarna och då kan det vara lockande att ge sig ut på en paddeltur. Det gjorde familjen Ideström under lördagskvällen. Samtidigt varnar Torkel Ideström för att ge sig ut oförberedd.

I mer än tio års tid har familjen Ideström från Vålådalen gett sig ut på en isbrytartur med sina kajaker.

– Det är så magiskt att paddla precis i övergångsperioden mellan öppet vatten och is, säger Torkel Ideström till SVT Jämtland.

Men samtidigt varnar han för att ge sig ut.

– Även om det är varmt och stilla så är vattnet fortfarande väldigt kallt, säger han.

– Man måste tänka att man ska klara att simma i land om man skulle kapsejsa. När vattnet är så kallt så räcker inte en flytväst. Man blir snabbt nedkyld.

Utöver flytväst har kanotisterna på sig våtdräkt, som gör att man klarar sig betydligt bättre i det kalla vattnet om man skulle falla i.

– Man måste veta vad man gör och aldrig ge sig ut ensam, avslutar Torkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.