Emma Gustafsson, butikschef för Pingstkyrkans second hand, PMU, fixar inför flytten från Odenskog. Även sorteringsbandet för kläder är second hand. Foto: SVT

Second hand-boom i Östersund: ”Fler tänker på miljön”

Uppdaterad
Publicerad

Second hand-butikerna med välgörenhetsprofil lockar allt fler kunder och folk kommer med stora mängder kläder och möbler varje dag. För Pingstkyrkans second hand väntar en flytt. Lokalen i Odenskog har blivit för liten.

Emma Gustafsson är butikschef för Pingstkyrkans butik, PMU. Hon har varit med länge och ser en tydlig förändring.

– Intresset för second hand har ökat väldigt mycket. Det är fler nu som är medvetna om hur vår konsumtion påverkar miljön, säger hon.

Mer plats i nya butiken

Emma Gustafsson visar stolt den nya lokalen på Bangårdsgatan. Själva butiken är cirka 1 000 kvadratmeter.

– Det blir bra för våra besökare, men det kommer även bli en fantastisk arbetsmiljö för dem som arbetar med gåvomottagning och sortering. Vi behövde verkligen större yta. Nu kan vi köra lastvagnar istället för att lyfta.

Hanterar flera ton kläder

Det står mängder av kartonger på golvet.

– Vi räknar med att kunna packa upp 16 kartonger med husgeråd varje dag. När det gäller kläder och mode får vi in flera ton i veckan, säger Emma Gustafsson.

Kunderna har blivit fler, men den största gruppen är fortfarande kvinnor cirka 25-40 år.

– De köper barnkläder, kläder till sig själva, leksaker och husgeråd.

Second hand-rundor

PMU:s flytt till Bangårdsgatan innebär att det blir ett kluster med second hand-butiker i området. Där finns redan Erikshjälpen, Röda korsets butik Kupan och Robin Hood.

– Folk brukar gå en runda bland butikerna, säger Annelie Johansson på Robin Hood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.