Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedigheh Haidari med sina anställda i syateljén i Östersund. – Det är så fint att ha blivit nominerad för mitt arbete, säger Sedigheh. Foto: Lena Samuelson/SVT

Sedigheh i Östersund skapar jobb åt utrikesfödda kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Sedigheh Haidari är nominerad till Sigrid Strands stiftelses stipendium för att hon skapar jobb åt utrikesfödda kvinnor som arbetar med recycling.

Symaskinerna surrar och Sedigheh Haidari går runt i sin syateljé i Östersund.

– Den heter Diamant, säger hon. Det passar för att det har varit en jobbig väg hit, men nu är den en fin diamant.

Sedigheh öppnade syateljén för fyra år sedan.

Syateljén växer

– Min familj i Iran har det här yrket, så det är det här jag kan. Jag hade två barn med mig när jag kom till Sverige och jag hade inte tid eller ekonomi till att utbilda mig till något annat.

Syateljén har vuxit och Sedigheh skrattar och säger att hon kanske har 80 anställda om tio år.

– Men jag vill inte hålla fast de som jobbar här. De får en utbildning och kan gå till andra företag som till exempel Woolpower om de vill.

Det är just för att ateljén erbjuder arbete och en mötesplats för utrikesfödda kvinnor, samtidigt som verksamheten sparar på miljön som Sedigheh Haidiri är en av fyra nominerade till stipendiet.

En av fyra nominerade

Förutom Sedigheh Haidiri är Hanna Nordenö, Pia Hauschild och Johanna Elmlund nominerad till Sigrid Strands fonds stipendium på 50 000 kronor. Stipendiet ska gå till en kvinna som skapat nya värden och utveckling i länet.

Fonden skapades 2000 av Signe Strand från Turas i Linsell i Härjedalen. Priset delas ut i kväll, den 6 oktober, under Härjedalens företagargala.

Häng med in i syateljén och hör Sedigheh och sömmerskor om jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.