Filminspelning pågår, producenten Martin Machnow och fotografen Joakim Wassberg i samspråk. Foto: SVT Nyheter Jämtland

Sexualundervisningen ska bli skarpare – med sex filmer

Publicerad

Det finns stora luckor i sexualundervisningen främst bland nyanlända. Därför spelas just nu utbildningsfilmer in i Östersund.

Vi hänger med på inspelning vid Minnesgärde i Östersund. Huvudpersonen Jonas Jälmbrant ska spelas in för en vinjett. Filmerna som spelas in är ett uppdrag av landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen, samt Folkhälsomyndigheten och HIV/STI- nätverket i norr.

– Jag har jobbat ganska riktat mot nyanlända ungdomar, säger Jonas Jälmbrant, som till vardags är distriktssköterska på ungdomshälsan i Umeå. Jag har föreläst, haft killgrupper och arbetat med beondepersonal. Det finns områden där man kan öka sina kunskaper.

Upplysande även för filmteamet

Även för teamet bakom filmerna är inspelningarna upplysande.

– Jag har lärt mig jättemycket, säger producenten Martin Machnow. Jag visste till exempel inte att man kan föda friska barn om man har HIV, jag hade inte heller koll på hur gammal man ska vara för att få ha sex.

Det ska bli sex filmer med olika teman, och syftet är främst att utbilda nyanlända och de som arbetar med denna grupp. Det vill säga HVB-hem och skolpersonal. Men Jonas Jälmbrant tror att alla har nytta av att se filmerna.

– Kunskapsbehovet finns hos alla ungdomar, säger han.

Alla ska kunna se

Till hösten släpps de första filmerna på nätet. För hela världen att ta del av.

– Det här ska alla kunna se, säger Martin Machnow. Vi översätter till ett antal språk och lägger ut på youtube och vi hoppas att många laddar hem och tittar på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.