Foto: AIX Arkitekter AB

Sex nya höghus planeras i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun har långt gångna planer på att bygga sex nya hyreshus, med 130 lägenheter, mitt i Åre by.

Området som kommunen vill bygga på ligger alldeles intill skolan i byn. Det innebär att en del av dom hus som står där idag måste rivas bort.

Dom nya husen ska byggas i två etapper och planeras bli 8-9 våningar höga, vilket är mycket högre än dom hus som står där idag.

– Ja det är avsevärt mycket högre än bebyggelsen är där idag. Men samtidigt är dom inplacerade i det grönstråk som löper från berget ner mot kyrkan på ett sätt så att det kanske upplevs bättre än bebyggelsen gör idag. Det säger Ida Thuresson, plan- och byggchef Åre kommun.

Blandade känslor bland grannarna

John De Hosson, som bor i en villa alldeles intill dom planerade hyreshusen, tycker att kommunen tänker fel.

– Rent ekonomiskt är det kanske inte alltid det bästa att placera allt precis mitt i Åre by. Jag tycker kommunen ska fundera lite mer på vad Åre har för position i dalgången. Vad skulle hända om man i stället skulle bygga i Undersåker, Järpen eller Duved?

Grannen, Siv Weidlertz, är dock positiv till byggplanerna.

– Jag tänker på våra ungdomar, vart ska dom bo? Äntligen kanske möjligheten finns för dom, och alla som jobbar i Åre, att kunna bo i byn. Det ska väl inte bara vara turister som ska bo mitt i byn, och då är det här en av dom sista ytor som finns. Det måste man ta till vara på.

Vill bygga nära kollektivtrafik

– Vi har en strategisk tanke att planera boende stationsnära samt förtäta där det är nära till kollektivtrafik, och det här är precis ett sådant läge, säger Ida Thuresson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.