Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inget negativt” – hör vad personalen på Svedjegården tycker om att få kortare arbetsdagar, och chefen om hur pengarna ska räcka till. Foto: Julia Örtegren/SVT

Sex timmars arbetsdag med full lön införs på äldreboende i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag 8 januari är det förkortade arbetspass som gäller för alla anställda på Svedjegården i Ytterhogdal.

– Det här är ett lokalt initiativ. Jag tror att vi kommer bli mer effektiva och få en bättre arbetsmiljö, säger enhetschef Åsa Westvall.

Detta är första gången som sex timmars arbetsdag provas i Härjedalens kommun. Det har gjorts möjligt efter att kommunen förra året tagit beslut om att olika verksamheter skulle kunna ansöka om större eget budgetansvar, för att uppmuntra till utveckling och innovation. En så kallad intraprenad.

Ser många fördelar

Tanken på Svedjegården är att kunna hålla befintlig budget trots att personalen får förkortade arbetsdagar.

– Utifrån mina uträkningar kommer det att gå. Tesen är att vi kommer få en bättre arbetsmiljö, friskare och mer engagerade medarbetare och bättre kvalitet för våra brukare, säger enhetschef Åsa Westvall.

En stor fördel som hon ser med sextimmarsdagarna är också att personalen jobbar ihop med samma kollegor hela passet istället för delade skift, som det var tidigare.

– Jag tror att det blir mer effektivt för att personalen har koll på varandra på ett annat sätt när alla jobbar samma tider. Man vet vem som ska göra vad och vem som har ansvar för vad under dagen, förklarar Åsa Westvall.

”Många är nyfikna”

Vad har ni fått för reaktioner från Härjedalens kommun?

– Vi har många som hoppas och tror på oss överallt, och vi har fått väldigt mycket lyckönskningar. Folk är nyfikna på hur det kommer gå, säger Åsa Westvall.

Träffa personal som berörs av förändringen, och hör mer om hur kalkylen ska gå ihop i klippet.

Fakta intraprenad

En intraprenad i den kommunala organisationen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse med ansvarig nämnd utför verksamhet under mer företagsliknande former. Intraprenaden har utökat ansvar och utökade befogenheter för verksamhet, ekonomi och personal.

Enheten är fortfarande kommunalt ägd och driven och personalen är anställd av kommunen. Detta innebär att ansvaret för intraprenadens verksamhet, personal och ekonomi ytterst är kommunens.

källa: Herjedalen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.