Regionen ska diskutera frågan om att bli testområde för självgående fordon Foto: TT

Självkörande bilar kan bli verklighet

Publicerad

En politiker i länet har skickat in ett så kallat intiativärende till region Jämtland Härjedalen, där det redogörs för vilka positiva effekter självgående fordon skulle ha på landsbygdens kommunikation och infrastruktur.

I skrivelsen står det bland annat att det finns stora utmaningar gällande investering i kommunikation och infrastruktur för landsbygden och att självgående fordon skulle skapa nya möjligheter:

”Tekniken med självkörande fordon kommer att ha stor påverkan på samhället och möjligheter för företag, näringsliv, befolkning och service att utvecklas och växa”.

Politikern tycker att Region Jämtland Härjedalen ska ansöka om att bli testregion för självkörande fordon.

”Ska ses som en intresseanmälan”

Handläggaren för ärendet håller med om att tekniken har kommit väldigt långt men poängterar också att det ska ses som en intresseanmälan och något som är långt ifrån beslut.

– Tekniken har kommit långt, det är inte någon science fiction längre. Men jag är osäker på om man kommit så långt att man kan applicera det på vägarna, säger Ruth Öhrberg Eriksson, handläggare i ärendet.

Lämpligheten diskuteras

Förslaget bygger på att länet ska vara ett testområde och regionen ska diskutera vad det innebär. De har ännu inga planer på hur det skulle kunna se ut.

– Först och främst ska vi diskutera om länet lämpar sig för försöksområde.

Regionen kommer troligtvis att ha en första diskussion om hur de ska gå vidare med förslaget nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.