Ett sju hektar stort område med skog och hyggen har eldhärjats och släckningsarbetet pågår fortfarande vid Långtjärnberget öster om Ytterhogdal i Jämtlands län. Bilderna är tagna under onsdagen. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Skogsbranden utanför Ytterhogdal sju hektar stor – släckningen fortsätter under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Släckningsarbetet fortsätter vid Långtjärnberget öster om Ytterhogdal där en skogsbrand upptäcktes vid lunchtid på onsdagen. På torsdagen sattes två helikoptrar in och ytterligare markpersonalen kallades in för att bekämpa branden.

Ett sju hektar stort område med skog och hyggen har eldhärjats och släckningsarbetet pågår fortfarande. Vid lunchtid på torsdagen sattes två helikoptrar in i släckningsarbetet.

Under torsdagsförmiddagen arbetade styrkor från räddningstjänsten i Svenstavik, Rätan, Hede och Ytterhogdal i området, totalt cirka 18 personer. Vid 13-tiden var ytterligare elva personer var på väg till skogsområdet för att delta i släckningsarbetet.

Utmaningen: varmare väder

– Branden är lika stor till ytan som igårkväll och vi har omringat den. Utmaningen idag blir att hålla branden inom begränsningslinjerna när det nu under dagen väntas högre temperaturer, starkare vind och lägre luftfuktighet, sade Teresia Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten vid 13-tiden.

Svårbedömt läge under torsdagen

Läget på torsdag morgon var lite svårbedömt enligt Ulf Jernström, inre befäl vid räddningstjänstförbundet.

Larmet inkom till SOS på onsdagseftermiddagen som en gräsbrand vid Långtjärnsberget. Det visade sig senare vara en omfattande skogsbrand. Bilden är tagen under onsdagen. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

– Det är svårt att säga just nu, brandintensiteten går ju ner under natten och de har jobbat på med släckningen. Det är nu när det börjar torka upp som det går att få en bättre bild, säger han.

Beslut om helikopterresurser under dagen

Två helikoptrar sattes in i släckningsarbetet och de var kvar i området fram till midnatt. Under torsdag förmiddag kommer det att fattas beslut om helikopterresurser ska användas under dagen.

– Vi jobbar på, säger Ulf Jernström, inre befäl.

Och under förmiddagen kom så beslutet om att sätta två helikoptrar i släckningsarbetet.

Vid 16-tiden säger Anders Lögdal på räddningstjänsten att det fortfarande har två helikoptrar och 3-4 stationer på plats.

– Det är torrt och det blåser, säger han och förklarar att branden inte är släckt men att den hålls ”i schack”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.