Foto: SVT arkiv

Sjukvårdsdirektören om situationen på kirurgavdelningen: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

– Det som beskrivs är väldigt bekymmersamt såklart, säger Maria Söderkvist som är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Jämtland Härjedalen.

SVT ringde upp hälso- och sjukvårdsdirektören för att berätta vad sjuksköterskan Maria Möller säger i sin videodagbok.

– Det är allvarligt, svarar hon.

Maria Söderkvist är väl medveten om att det varit en pressad situation på kirurgen, men även på andra avdelningar. Dels pågår en coronapandemi, dels är det sommar då är det alltid är mindre bemanning.

– Det har varit svårt att organisera arbetet i sommar, säger hon.

Kirurgen har också varit hårt drabbad med stor personalomsättning.

– Vi är väl medvetna om att det är tufft, säger hon.

Arbetsledarfråga

Samtidigt tror hon att det snart ska bli bättre.

– Om några veckor är vi tillbaka i en normal bemanning.

När SVT berättar att sjuksköterskan vittnar om att en döende patient legat i en dubbelsal hårdnar tonen hos hälso- och sjukvårdsdirektören.

– Det är ju allvarligt. Men det handlar ju främst om arbetsledning, att leda och fördela det dagliga arbetet, säger hon.

Förändringsarbete pågår

Maria Söderkvist pekar på att just arbetsledning är något som de arbetar med att förstärka och förbättra. Hon pekar även på att det pågår förändringsarbete för att förbättra och säkra vården rent genrellt.

– Vi jobbar med det dagligen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.