Sjunkande villapriser

Uppdaterad
Publicerad

Huspriserna sjunker i hela Jämtlands län. Även i Östersund märks en nedgång, visar SCB:s siffror.

Den största ökningen av villapriserna i hela landet märks i Sundsvall. Priserna har ökat med 17 procent under februari- april i år, jämfört med samma tid i fjol, visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

– Låga räntor spelar roll och samtidigt är utbudet litet. Man får bra betalt för centrala lägen i Sundsvall i dag, men även i områden nära stan, säger Chanida Wickholm som är mäklare i Sundsvall.

Minskning i Östersund

I Östersund, visar siffrorna istället på en tillbakagång, för första gången på länge. Huspriserna har minskat, visserligen bara med en procent, enligt Statistiska centralbyråns statistik som bygger på alla marknadsmässiga småhusförsäljningar, oavsett om de förmedlats via mäklare eller inte.

Stor efterfrågan på bostadsrätter

För bostadsrätter märks däremot en ökning i Östersund. Med 13 procent för årets första månader (februari-april) , jämfört med samma tid ifjol .

Även i Sundsvall ökar priset på bostadsrätter mer än rikssnittet. Enligt Mäklarstatistik är ökningen 14 procent, jämfört med rikssiffran på 8 procent. Mäklarstatistik grundar sin statistik på ungefär 80 procent av alla försäljningar som sker via fastighetsmäklare.

– Jag upplever att trycket på bostadsrätter är högre. Statistiken för villor släpar efter lite, säger mäklaren Johan Ekman om den stora efterfrågan på centrala bostadsrätter.

Fyror populära

Han berättar att man numera får ut samma pris per kvadratmeter för de större lägenheterna som för de mindre. Störst efterfrågan är det på fyror, som det finns minst av i utbudet.

– Det ska gärna vara centralt, med hiss, inglasad veranda och parkering, säger han.

Långsamt uppåt

På SCB konstaterar man att småhuspriserna i landet rört sig långsamt uppåt, med några undantag. I snitt har prisutvecklingen varit 4 procent per år.

-  Lehman Brotherskraschen 2008 gjorde att priserna stannade av på riksnivå. Sedan har de rört sig långsamt uppåt, med en dipp 2010, säger Niclas Sjölund på Statistiska Centralbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.