Foto: SVT

Skadeförebyggare: Snötyngda tak kan bli dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna har ett stort ansvar när det gäller att skotta tak. Försäkringsbolag ersätter inte trasiga verandor och garage.

Länsförsäkringar får många samtal om tak som gett vika under snötyngden. Anders Dahlén arbetar som skadeförebyggare. Han tror att många inte riktigt tar snömängden på allvar.

– Senast det var den här omfattning var på 80-talet, säger Anders Dahlén. Sedan dess har det kommit många nya fastighetsägare som inte riktigt inser allvaret.

Snön glider av när det töar

Det rika snöfallet är förbi, men Anders Dahlén påpekar att taken bör skottas ändå. När det töar kan snön glida av och falla på bilar eller utbyggnader.

Försäkringen gäller oftast när snötyngden orsakat skador på det privata boendet där det är inomhustemperatur. Men annat är det när det gäller skador på ekonomibyggnader och  utbyggnader som till exempel uterum eller om man har en företagsförsäkring.

– Då gäller inte försäkringen, säger Anders Dahlén. Det handlar om att det är olyckor man kan förebygga. Det handlar om tiden. Vid plötsliga snöfall ses det som oförutsägbara skador.

Så här bedömer några av försäkringsbolagen skador på grund av snöras på utbyggnader, ekonomibyggnader och lösa föremål som till exempel bilar:

Länsförsäkringar: Ersätter inte

Folksam: Ersätter inte.  Men ersättning kan utbetalas om man har en  kompletterande försäkring – en så kallad stor försäkring.

Dina försäkringar: Ersätter inte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.