Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victor Johansson är ordförande i föreningen Medvind för bygden i videon berättar han om det avtal föreningen tecknat med vindkraftsparkens ägare och hur det ska ge miljontals kronor till att utveckla området. Foto: Maria Harning/SVT

Skaftåsens vindkraftpark invigd – ska ge miljoner till att utveckla Lillhärdal

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen invigdes Skaftåsens vindkraftspark i Härjedalen. 35 vindsnurror ska producera 537 miljoner kilowattimmar el per år. Och invånarna i området räknar med pengar till att utveckla bygden.

Skaftåsen är den nyaste vindkraftparken i Jämtlands län. Den är belägen precis på gränsen till Dalarna, öster om Lillhärdal.

El till 110 000 hushåll

Här finns totalt 35 verk som ska producera el motsvarande hushållsel till ca 110 000 hushåll.

Nära 350 personer från flera olika länder deltog på invigningen och i stort sett alla boenden i området var fullbokade.

Miljontals kronor i ”bygdepeng”

En av dem som var på plats är Victor Johansson ordförande i föreningen Medvind för bygden. Föreningen har tecknat ett avtal med vindkraftparkens ägare. Ett avtal som kan ge miljontals kronor till att utveckla närområdet.

– Vi ska se till att pengarna gör största möjliga nytta, säger Victor Johansson. I videon berättar han mer om hur mycket pengar föreningen räknar med och hur de ska användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.