Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i vindtunneln på Mittuniversitetet i Östersund där Judith Waller, en av forskarna på Sports Tech, testar en av skaljackorna i både vind och regn. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Skaljackor synas i sömmarna – ny hållbarhetsforskning på Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

I projektet ”flerdimensionell hållbarhet” kommer Sports Tech Research Center vid Mittuniversitetet i Östersund ta reda på hur framförallt utrustning som används inom sport, idrott och friluftsliv kan bli mer hållbar. Bland annat genomförs en stor studie av skaljackor.

Totalt omfattar projektet cirka 20 miljoner kronor, finansierat främst genom pengar från Tillväxtverket, men också Enströms stiftelse för forskning och utveckling, Östersunds kommun samt Mittuniversitetet själva.

Studie av skaljackor

Projektet definierar hållbarhet i tre olika kategorier; miljömässig, social och entreprenöriell. Inom ramen för projektet ryms även flera mindre delaktiviteter, som till exempel en studie av skaljackor.

Över 350 jackor från 56 internationella klädmärken har skickats in. Vilka klädmärken det handlar om kan forskarna inte gå in på, men det handlar inte om tester av nya kläder, utan tvärtom, det är kraftigt slitna eller helt uttjänta kläder det handlar om.

Unika möjligheter

Sports Tech har sysslat med närliggande forskning under lång tid och har både kunskap, erfarenhet och unika laboratorier. Bland annat har man en stor vindtunnel med rullband, där det också finns möjlighet att addera regn.

– Vi vill veta vad det är som gör att man klassar en jacka som ”slut”, samt om det finns något man kunnat göra annorlunda. Vi tror det kan leda till att man kan få till en produkt med lika god funktionalitet, samtidigt som man är mer sparsam med våra resurser, säger Mikael Bäckström som är centrumledare vid Sports Tech Research Centre.

Se mer om studien av skaljackor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.