Foto: SVT

Test med att skicka bilder till SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm genomför just nu en unik forskningsstudie i Östersund, där operatören kan be inringaren att skicka in en bild.

I dagsläget gäller studien bara vårdärenden, exempelvis sår eller brännskador. Och det är endast om operatören bedömer att en bild behövs som bilden kan skickas.

Först kommer ett SMS med en länk och därefter följer man bara instruktionerna. När operatören fått bilden ses den i en särskild portal på en surfplatta.

– Tanken med studien är att man tydligare kan se vad som har hänt. Det är ju bra att ha en visuell bild av vad som har inträffat, förutom berättelsen från inringaren, säger Annica Lundgren, SOS-sjuksköterska.

Hjälp att få rätt vård

Vad man vill få ut av studien är att se om det kan bli lättare att hjälpa den som ringer in att få rätt vård.

– Det finns givetvis flera användningsområden, stora olyckor, 1177 eller andra vårdgivare, men nu är det främst vi som testar, säger Annica Lundgren.

Åtkomsten till bilderna i SOS Alarms filsystem förvaras med samma säkerhetskrav som för deras övriga IT-system där patientuppgifter hanteras.

När en operatör bedömer att en bild kan vara till hjälp loggas det även med en tidsstämpel och operatörens signatur. Detta för att ge möjlighet till uppföljning i efterhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer