Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är 100 procent glädje” säger Kalle Persson, ordförande i Gällö SK, om att man fått frågan att arrangera SM i skicross i Mickelbacken. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Skicross-SM till Mickelbacken i Gällö – ”Tog någon dag innan det landade att vi fått frågan”

Publicerad

Skicrossbanan i Mickelbacken i Gällö blev färdig så sent som vintern 2022, men redan nu kommer man alltså stå värd för sitt första större arrangemang när SM avgörs här den 6-7 april.

Målet när man byggde skicrossbanan i backen i Gällö var att bredda utbudet för de som inte bara vill åka rakt ner i en pist. Några tankar på större arrangemang som SM fanns inte riktigt, säger Kalle Persson ordförande i Gällö SK.

– Med hjälp från Skidförbundet och massor av ideellt arbete av folk här på orten så blev skicrossbanan verklighet. Sen är det ju fantastiskt kul att vi fått frågan om att arrangera SM. Det tog ju någon dag innan det riktigt landade kan jag säga.

”Häftigt för ungdomarna att möta sina förebilder”

Sverige har flera namn i absoluta världstoppen i skicross. Till exempel bröderna Erik och David Mobärg tävlandes för Edsåsdalen, och på damsidan är Sandra Näslund med OS-guld och flera VM-guld en av sportens absolut största stjärnor.

Näslund tvingades dock till en knäoperation i slutet av januari i år, men har inte helt stängt dörren till att vara tillbaka redan senare denna vinter.

– I första hand vill vi ju att Sandra ska bli frisk för sin egen skull så att säga, men det vore såklart kul om hon kunde vara med här på SM. Vi kör ju en ungdomstävling också under SM och det är ju jättehäftigt för ungdomarna att vara nära och möta sina förebilder, säger Kalle Persson.

Ödmjuka inför uppgiften

Förutom själva SM-tävlingarna så anordnar man samma helg också en FIS-tävling som är öppen för internationellt deltagande.

– För oss som klubb betyder det här jättemycket och är en fin bekräftelse på att det vi gör är åt rätt håll. Men vi är ödmjuka inför att vi är lite av nybörjare och att det kommer vara ett enormt arbete, men vi tror att lilla Gällö och Mickelbacken kommer på skicross-kartan på ett annat sätt efter det här, säger Kalle Persson.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.