Arkivbild Foto: SVT

Skidåkare utlöste lavin i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14-tiden idag utlöste tre skidåkare en lavin på Svartberget i Åre. Lavinen var cirka 40 meter bred och 75 meter lång och utlöstes i ett offpistområde.

Tre skidåkare hade hajkat till offpistområdet.

– En skidåkare som befann sig på Musberget mittemot larmade om lavinen, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar i Åre.

Ingen skadades

Lavinen var cirka 40 meter bred och 75 meter lång.  Enligt Skistar så skadades ingen.

– Ingen person var i lavinen och skidåkarna klarade sig bra. En av skidåkarna blev av med en skida, säger Niclas Sjögren Berg.

Betydande lavinfara

Det råder just nu betydande lavinfara i södra Jämtlandsfjällen. Och så här skriver Lavinprognoser.se på sin hemsida inför torsdagen:

”Snön som fallit utsätts för friska till hårda västliga vindar under natten mot torsdag, så räkna med att det bildats drevsnöflak på läsidor på kalfjället och kring trädgräns. Störst chans att hitta lössnö finns i terräng som vindskyddats av träd utan att för den skull vara så lågt ned att regn och varmgrader påverkat för mycket. Undvik branta läsluttningar och sikta istället på åkning som är flackare än 30 grader. Använd gärna kartverktyget här på lavinprognoser för att analysera sluttningsriktningar och lutningsgrad när du planerar din åkning”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.