Många pistmaskiner i Åre är fastsatta i en stålvajer och tar hjälp av vinschen för att preparera branta partier. Beroende på terrängen kan vajern vara dold i snön och hänga fritt i luften när pistmaskinerna är i arbete. Foto: SVT

Skidåkare utsätter sig för livsfara i stängda backar

Uppdaterad
Publicerad

När liftarna stänger för dagen är det förbjudet att vara i skidbackarna i Åre – trots detta är det många som är det. Och det kan vara förenat med livsfara.

I klippet ser du hur det såg ut när vi följde med en pistmaskinsförare i backen efter att liftarna stängt.

När liftarna stänger klockan 16.30 i Åre så kör 15 pistmaskiner ut i skidsystemet för att preparera backarna inför nästa dag.

– Många av dem har vinschar och vi har en vajer som vi fäster längst upp i backen för att lättare kunna preparera backarna. Vajern ser man inte, inte minst när skidåkare kommer med hög fart och det är dåliga ljusförhållanden, säger Anders Aspholm, säkerhetschef hos Skistar Åre.

Skidanläggningen är en arbetsplats

Stålvajern kan klippa av ben och man kan också köra in i den i höjd med halsen:

– Det är förenat med stor fara att vara i backen efter stängning, säger Anders Aspholm.

Vajern är uppåt 1000 meter lång och kan vara svår att se. Foto: SVT
”Man tycker nog att man kan vara där och leka, men det är förenat med ganska stor fara och risk, förklarar Anders Aspholm. Foto: SVT

För att minska olycksrisken har man öppnat särskilda nedfarter för dem som vill gå upp och åka ner efter stängningsdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.